Середа, 15.05.2024, 05:01
Вітаю Вас Гість | RSS

Офіційний сайт ЗОШ І-ІІІ ст.№2

Меню сайту

Головна » 2014 » Листопад » 22 » День пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років
18:13
День пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років

В нашій школі відбулися заходи, присвячені 81 річниці Голодомору. На загальношкільній лінійці учні школи вшанували пам'ять померлих хвилиною мовчання.

1-й ведучий

      Голод 1932-1933 років – один із найстрашніших періодів в історії українського народу. Непоправні його наслідки фізичного знищення кращих представників народу, та ще страшніша духовна руїна: почуття вторинності й байдужості до власної долі, втрата самоповаги і національної свідомості, відмова від активного відстоювання своєї державності і відстоювання нації. Він був спричинений не стихійним лихом чи неврожаєм.

2-й ведучий

     Це була детально продумана і цинічно втілена політика комуно-імперського режиму, яка одночасно з репресіями проти української інтелігенції, була спрямована на підрив генофонду нації через знищення селянства і остаточне підпорядкування України тоталітарній владі Москви. Факти підтверджують : голод стався тому, що у селян насильно забирали хліб.

3-й ведучий

     Статистичних даних кількості смертей внаслідок штучного голодомору нема. За твердженням істориків цифра коливається від 5 до 10 мільйонів.

     На Київщині від голоду вимерло до третини населення. В Обухові голодокост забрав від двох до трьох тисяч його мешканців (до голоду було десь 10 тисяч мешканців). Після голодоморного 1933-го року на території Обухова виникло 32 кладовища ( перед тим їх було 3).

4-й ведучий

Важко. Аж стогне земля.

Тиснуть морози в душу.

Та українська рідня

Вижить мусить.

Страшно. – Було й не те,-

Згадує мама гірко.-

Що вас, діточки, жде?

Й внука купа в барвінку.

Не забувають,ні,

Наші діди й бабусі,

Як у тяжкім ярмі

Народ український гнувся.

Знов розквіта чебрець,

Пахне в повітрі м’ята…

У глибині сердець

Роду нашого святість.

5-й ведучий

     Жертвами голоду ставали у першу чергу діти. Їх було багато в тодішніх родинах. Тепер люди, що пережили голод, вже не пам’ятають їх усі по імені. Залишилися такі наприклад спогади: «Померли по вулиці Паркомуни Микита і Хотина Циганки та четверо їх дітей, стільки ж дітей померло і в сім’ї Мугирів, вимерли всі – 16 чоловік з двох хат, що столи поруч».

6-й ведучий

Опричники й ярижки із парткому

І день і ніч гасали з краю в край:

Виконуй план! Ані зерна нікому!

-Союз совєтський процвітає хай…

Змели горища. Вітром мов змело!

Немов і зовсім в полі не родило.

Гуляло скрізь червоне помело, Із хати в хату по землі ходило,

Щоб чорно й пусто на землі було!

Щоб не знялася тут звитяжна сила

Та не погнала коней у поля,

І далі, далі – може й до Кремля.

7-й ведучий

     Іван Бойко – ветеран праці, житель села Дерев’яна свідчить таке: «Мені було тоді 11 років. Пам’ятаю, людей насильно заганяли в колгосп, відбирали коней, корів, клуні і будівлі. Хто не віддавав, того оголошували куркулями. Члени «червоної мітли» старалися з усіх сил, в нашій хаті забрали останнього глечика із квасолею.  Ходив з групою учнів в Обухів. Нас люди застерігали: «дивіться, біля Педини, в яру живуть людоїди, які з’їли жителя Дерев’яни. Односельчани розповідали також, що за три картоплини засудили Семена Дзюбу на 10 років і він не повернувся».

8-й ведучий

     Голод був наскільки варварським, що призводив до божевілля сильних духом, перетворював людей у байдужих істот, у яких притуплялись навіть здорові інстинкти, такі як вболівання за дітей, самозахист. Прикладів тому було дуже багато в кожному селі.

9-й ведучий

    Трипільський старожил Йосип Федорович Плюта розповідав: «Спочатку, в тридцять другому, коні дохли, корму в колгоспі для них не було, а в тридцять третьому – вже й люди. Страшний голод був. Ми в Трипіллі жили коло Дніпра, то трохи риба спасала, а дальші села поголовний мор виморював. Як на пристань виходили, то бачили: причалить пароплав, що до Києва пливе, з нього виносять мертвих. Ми вижили, бо в нас корівчина була, мати на базар молочко носила, а там маляс купляла, той маляс нас врятував. А люди в Трипіллі мерли: на нашому кутку дядько дитя своє зарізав і з’їв. Сусід, Василь Жук, трьох своїх дітей, що вмерли з голоду, коло хати під лісою заховав, не возив їх на цвинтар».

10-й ведучий

Відкрийтесь небеса!

Зійдіть на землю

Всі українські села, пересілки та хутори,

Повстаньте всі, кому сказали: вмри!

Засяйте над планетою, невинні душі!

Зійдіть на води й суші,

Збудуйте пам'яті невигаслий собор!

Це - двадцять другий рік,

Це - тридцять другий рік,

Це - тридцять третій рік,

Це - сорок шостий рік.

Голодомор. Голодомор. Голодомор.

11-й ведучий

Не забудемо ніколи , не забудьте й ви,

Як ми тяжко помирали з веління Москви,

Як опухлі і болящі ми повзли в міста,

Як благали – ради Бога та ради Христа.

Як штиками завертали нас у бур’яни.

Як нас потайки ховали без мольби й труни.

Як з могили видихали ми життя своє

З непочутою клятьбою, що тирана вб’є.

12-й ведучий

     Примус і страх – засоби, якими тероризував комуністичний режим українських селян. Протягом 30-х років сотні громадян нашого району були репресовані сталінськими холуями. Багато з них було розстріляно, інших – знищено в концтаборах і тюрмах. Серед репресованих ми бачимо імена видатних українських письменників, наших земляків з Щербанівки – Григорія Косинки (Стрільця), із Германівки – Андрія Михайлюка. Андрію Михайлюку було всього 26 років, він видав всього три книги поезій.

1-й ведучий

     Те, що відбувалося в Україні в 30-ті роки, було довгий час під великою завісою таємниці. Лише в наш час, коли Україна стала незалежною державою, ми дізналися про масштаби репресій 30-х років, про те, що мільйони людей пройшли страхіття мук, страждання і смерті під жахливим колесом сталінської репресивної машини.

2-й ведучий

     Багатостраждальна історія нашого народу. Ми не маємо права забувати її чорних сторінок. Всі ми повинні знати й пам’ятати, кої шкоди українській нації і всьому народу завдав голодомор і політичні репресії.

     Ми працьовита, терпляча наці. Наш народ заслуговує на шану й повагу. А пам’ятником жертвам нехай буде наша пам’ять про минуле, небайдуже ставлення до національної трагедії, що спіткала наш народ у 1932-1933 роках.

    Тож давайте пом'янемо хвилиною мовчання тих, хто стали жертвами небаченого в історії людства голодомору.

(Хвилина мовчання).

 

 

Переглядів: 513 | Додав: elena-chechko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Block title
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук

Copyright MyCorp © 2024